Čert, Mikuláš a Anděl - kde se vzala tradice a je rozumné jimi strašit děti?

Kdo by je neznal - čert, Mikuláš a anděl. Nadpřirozené postavy, na které se děti těší a určitě se jich i tak trochu bojí. Jejich návštěva je spojena s různým očekáváním, ale hlavně s tradicí, která sahá do dob dávno minulých. 

Kde se vzala tato oblíbená tradice?

Mikuláš se narodil ke konci třetího století a byl jedním z nejuctívanějších světců. Stal se patronem právníků, studentů, rybářů, námořníků, lékárníků, ale také dětí. Po smrti rodičů rozdal velkou část svého majetku chudým a potřebným lidem. Aby unikl projevům vděčnosti, vydal se na pouť do Palestiny. 

V maloasijském městě Myra zemřel v té době biskup. Novým biskupem se měl stát ten, kdo vejde následujícího rána do chrámu. Tím byl putující sv. Mikuláš, který se zpočátku vzpíral, ale nakonec biskupský úřad přijal. Svůj biskupský úřad poctivě vykonával až do své smrti, někdy kolem roku 345. V té době ale docházelo k velkému pronásledování křesťanů, kteří byli zavíráni do žalářů a mučeni. Tomuto osudu se nevyhnul ani Mikuláš a 6. prosince byl umučen k smrti. Právě na toto datum proto připadá jeho svátek a vždy je jeho návštěva spojena s rozdáváním dárků.

mikanděl

Jaká je tradice v jiných zemích?  

Tradice spojené s Mikulášem jsou velmi pestré a krajově i národnostně se liší. V Polsku Mikuláš děti obdarovává do předem připravených bot. V Americe naopak každý zná Santa Clause, který dává dětem dárky sice až na Vánoce, jeho vzorem ovšem není nikdo jiný než právě biskup Mikuláš. Zajímavá tradice je v Nizozemsku, kde Mikuláše doprovází Černý Petr, oba za dětmi údajně dojíždějí lodí až ze Španělska.

Rodiče vědí, že by se děti neměly strašit, ale hodně z nich neodolá

Pro děti je hlavním zážitkem setkání s Mikulášem a jeho družinou. Říci básničku nebo zazpívat písničku vyžaduje notnou dávku odvahy. Do tradiční nadílky obvykle patří sáček nebo krabička se sladkostmi a drobnými dárečky, také ovoce, ale i kousek uhlí či brambora. V poslední době ale spousta rodičů zahrnuje děti dárky, které už tolik k této tradici drobností nepatří, což je určitě škoda. 

Vždy bychom ale jako rodiče měli dát pozor na míru strachu, kterou naše dítě snese. Napětí je krásné a k Mikuláši a čertům určitě patří, ale nic se nesmí přehánět. Strašit jimi děti, děsit je a někdy jimi dokonce i vyhrožovat kdykoli v průběhu roku, to jednoznačně není vhodné. Den, kdy chodí Mikuláš čert a anděl, by měl být pro děti zábavou a ponaučením. Neměly by na něj v dospělosti vzpomínat se strachem a obavami. Proto vždy, když čekáte tuto vzácnou návštěvu, musíte být stále u dítěte, které musí mít absolutní jistotu, že kdyby náhodou k něčemu došlo, co by se mu nelíbilo, tak ho zachráníte. 

Pokud je vaše děťátko velmi citlivé, nemusí se vůbec s Mikulášem a jeho doprovodem setkat. V takovém případě je vhodné například pověsit punčochu na okno, nebo tam nechat balíček s dopisem. Vždy všechno plánujte s ohledem na své děti. Nejdůležitější je, aby to pro ně byl zážitek, na který budou mít i v budoucnu jen krásné vzpomínky. 

čertmik2

 

/* /*