Jak nejlépe vybrat vhodný kroužek pro dítě?

Školní rok je v plném proudu a právě během školní docházky z pozice rodiče často řešíme, kam a jestli vůbec děti přihlásit na nějaký kroužek. Podle jakých kritérií se rozhodovat? A je opravdu nutné, aby dítě navštěvovalo kroužek?

Kroužky přizpůsobte vašemu dítěti

Dnešní doba je rychlá, a tedy to, co bylo ještě před měsícem aktuální a trendy, dnes už možná neplatí. A to i u volby kroužků pro děti. Bohužel spousta rodičů se častokrát rozhoduje podle všeobecné popularity jednotlivých aktivit, ale méně se dívá na skutečná přání a možnosti dětí. Jste fanoušci fotbalu? Skvělé, ale to nutně nemusí znamenat, že budete mít doma nadaného malého fotbalistu. Jako malá jste se aktivně věnovala gymnastice? Ani to ale vaše dítě nepředurčuje k tomu, pokračovat ve vašich šlépějích. Opět platí – každé dítě je jiné a každé baví něco jiného. Stejně tak má pro něco talent a něco mu jde naopak hůře. Podle toho pak přistupujte k volbě kroužků.

kroužek1

Kdy u dětí začínat s kroužky?

To je velmi záludná otázka, ale i na ni známe odpověď. Záleží na dítěti. Některé začínají s kroužky už ve školce, jiné se k nim dopracují až později během školní docházky. Kdy je nejlepší čas vám tedy neřekne nikdo. Dokonce i psychologové radí, že není kam spěchat, protože se děti vyvíjí jiným tempem a mají různé schopnosti soustředění. Na co bychom ale měli myslet, že by kroužek neměl začínat současně se samotným školním rokem. Na děti je toho s novými povinnostmi hodně, takže není dobré je zatěžovat ještě kroužkem. 

Jak vybrat kroužek? 

Nadchlo se vaše dítě pro nějakou aktivitu? Vidíte, že v něčem prospívá a chcete ho podpořit? Věříte, že by kromě dalších povinností zvládlo také účast na kroužku? Jestli ano, je čas se poohlédnout po nějakém v blízkém okolí. Na co se zaměřit? Vždy volte kroužek, za nímž stojí prověřený oddíl či klub a zkušení lektoři s dobrými referencemi. Také pomáhá se zeptat rodičů starších dětí a na jejich zkušenosti a doporučení. Stále je však nutno pamatovat na základní pravidlo – kroužky pro děti vybíráme s rozmyslem a důsledně. Výběr nemusí být vůbec lehký, obzvlášť když je tak velký. 

 

  • Sportovní kroužky - pomáhají dětem budovat sílu i obratnost
  • Umělecké kroužky - rozvíjí kreativitu dětí
  • Hobby kroužky - rozvíjí dětské zájmy
  • Vzdělávací kroužky - prohlubují znalosti dětí
  • Jazykové kroužky - rozvíjí komunikační dovednosti a znalosti v cizím jazyce
  • Vědecké kroužky - rozvíjí logické dovednosti a aktivity

Nezapomeňte, že kroužek musí dítě hlavně bavit, aby se vydané peníze vrátily v podobě nových dovedností či znalostí. Dejte mu čas, aby toho vyzkoušelo více a našlo zájem, který mu bude vyhovovat. Věříme, že jistě nakonec budete spokojení vy i vaše dítě. 

kroužek2

/* /*