Štědrý den - magický i provázaný s pověrami a tradicemi. Víte, jaké to jsou?

Vánoce jsou nejkouzelnější svátky v roce a jen k málokterým se váže tolik pověr a tradic, jako právě k nim. A nejvíce platí o Štědrém dni, který v nás všech vyvolává plno očekávání. Tento den sebou přinášel mnoho lidových zvyků a pověr. Na některé se už možná zapomnělo, ale jiné někteří dodržujeme dodnes. 

Od rána v duchu tradic

Mezi možná méně známé patří lidová tradice, která se týká rána Štědrého dne. Když vstanete za rozbřesku a hned se opláchnete vodou z potoka či studny, utužíte své zdraví na celý následující rok. A pokud si už v předvečer Štědrého dne položíte pod polštář vlašský ořech a ihned ráno ho po probuzení sníte, budete celý rok chráněni před blechami a štěnicemi. 

Přes den by se nemělo zametat a vynášet odpadky, protože byste spolu s nimi vynesli z domu štěstí a vymetli duchy zemřelých, kteří v tyto dny přicházejí na návštěvu. Stejně tak je na Štědrý den zakázáno prát, i to přináší neštěstí a smůlu.

štědrývečer

I zdobení stromečku má své tradice 

Věděli jste, že první stromky byly zavěšovány za špičku ke stropu a později dokonce špičkou dolů? Dříve se tradičně zdobily sladkým pečivem, perníkem, jablky nebo hruškami. Balil se cukr do papírků, věšela se jablíčka, trnky, ořechy a také se zapalovaly svíčky na stromečku.

Nejvíce zvyků a tradic má štědrovečerní večeře

Štědrovečerní večeře by se měla začít podávat s východem první hvězdy. Pod ubrus nebo pod talíř patří rybí šupina, která zajistí dostatek peněz v příštím roce. Stejný efekt by měla přinést také drobná mince pod talířem. Samotná večeře by pak měla mít 9 chodů, protože toto číslo symbolizuje úplnost a přivolává zázraky. 

U stolu během slavnostní večeře má sedět sudý počet osob, a pokud tomu tak není, nesmí chybět talíř navíc nejen pro náhodného pocestného, ale i pro ty, kteří už s námi Vánoce oslavit nemůžou. Během večeře pak nevstávejte od stolu – ten, kdo se tímto pravidlem neřídí, nemusí se příštích Vánoc dožít. 

Po večeři pak zbytky od večeře dejte ke stromům, aby měly dostatek ovoce. A kosti od večeře nezapomeňte zakopat na zahradě, aby se o ně popíchal krtek a utekl. 

Ať už během Štědrého dne budete dodržovat jakékoli zvyky, chceme vám hlavně popřát, ať ho strávíte v poklidu, s úsměvem a hlavně se svými nejbližšími. Vánoce jsou krásné svátky, které přinášejí klid, porozumění a to nejdůležitější - chvíle s rodinou. Užijte si každý takový moment. 

Krásné Vánoce vám přeje vaše Hračkovna! 

štědrý večer2

/* /*