Jak poznat a řešit alergii u dětí?

S příchodem jara a prvními slunečnými paprsky se většina z nás těší na nejoblíbenější období v roce. Ale tento krásný čas přináší i své stinné stránky, zejména pro naše nejmenší. Jaro je časem, kdy se mnoho dětí a miminek poprvé setkává s nepříjemnými příznaky alergií. Jak vůbec takovou alergii u dětí poznat a jak ji řešit? 

Jak poznáte alergii?

Typické alergické reakce mohou zahrnovat rýmu, kýchání, svědění očí, kašel nebo i kožní reakce jako jsou vyrážky. U miminek se může objevit i nespokojenost či plačtivost spojená s těmito nepohodlími. Důležité je si všímat, kdy a v jakém prostředí se tyto příznaky objevují. Jarní období s sebou přináší specifické alergeny, především pyl z kvetoucích rostlin. Pokud si všimnete, že příznaky vašeho dítěte se zhoršují při venkovních aktivitách v přírodě nebo když máte otevřená okna, může to být indikace alergie na pyl.

jaro2

Na koho se při podezření na alergii obrátit?

V případě, že máte podezření na alergii u vašeho dítěte, je důležité obrátit se na odborníka. První krok bývá návštěva pediatra, který na základě anamnézy a příznaků doporučí další postup. Může to zahrnovat odborné alergologické vyšetření, které pomůže přesně identifikovat alergen a nařídit vhodnou léčbu. V některých případech mohou být potřeba i kožní testy nebo krevní vyšetření, aby se zjistila specifická přecitlivělost na určité alergeny.

Jak dětem pomoci?

Po diagnostikování alergie je klíčové zamezit kontaktu s alergenem, což může být v případě pylu poněkud výzva. Několik praktických tipů zahrnuje udržování oken zavřených během dnů s vysokou koncentrací pylu, použití čističek vzduchu v domácnosti, časté praní oblečení a plyšových hraček po venkovních aktivitách a také koupání dětí před spaním, aby se pyl nezanesl do postelí.

Kromě těchto preventivních opatření, lékař může předepsat antihistaminika nebo jiné léky, které zmírní symptomy alergie. V některých případech může být doporučena i alergen-specifická imunoterapie, která pomáhá snížit citlivost na alergeny.

Ačkoli je myšlenka, že by naše děti mohly trpět alergiemi znepokojivá, vhodným přístupem a léčbou můžeme zajistit, že si užijí jaro plnými doušky, bez nepříjemného kýchání a svědění. Ve spojení s láskou a péčí, kterou jim dáváte, a možná i s některou z našich hraček, může být jaro pro vaše děti přesto plné radostí a objevů.

jaro3

/* /*