Kdy začít u dětí s výukou cizích jazyků?

cizí jazyk

Kolikrát jste ve svém životě slyšeli, nebo dokonce svým dětem sami řekli, že umět cizí jazyk je důležité? Pravdou totiž je, že ať už si naše děti v budoucnu zvolí jakoukoliv cestu, vždy se hodí ovládat více jazyků, než jen ten mateřský. A proto nás může často napadat otázka, kdy vlastně nastává ta správná doba začít u dětí s výukou dalších jazyků? 

Je pravda, že se děti učí lépe a rychleji?

I když neexistují žádné přímé důkazy, říká se, že naučit děti cizí jazyk je mnohem jednodušší, než nás dospělé. Pravděpodobně je to dáno tím, že mají díky prázdninám daleko více času, mají méně zábran, jsou více otevřené novým věcem a jejich mozek se vyvíjí a zpracovává jazyk snadněji než u dospělých. I z toho důvodu je dobré s výukou dalších jazyků u dětí začít co nejdříve, jelikož jen tak si ho dítě lépe a rychleji osvojí a začne v něm přemýšlet. 

jazyky

Kdy tedy s výukou jazyků u dětí začít?

Děti se cizí jazyk mohou naučit poměrně rychle a stejně přirozeně, jako druhý jazyk, pokud mají už v raném věku hodně příležitostí se s ním běžně setkávat. To, jak jim cizí jazyk “nabídneme” závisí vždy zcela na nás, na rodičích. Nejjednodušší vždy samozřejmě je, když je jeden z rodičů cizinec. Pokud je na dítě často a zcela přirozeně hovořeno dalším jazykem, dítě to nebere už ani jako výuku a další jazyk si rychle osvojí. 

Další z možností je dítě postupně cizí jazyk učit. Není dnes už nijak zvláštní, že výuka probíhá v mateřských školkách a od školního roku 2013/2014 zavedlo Ministerstvo školství povinně pro základní školy druhý cizí jazyk, a to nejpozději od osmé třídy. Je tak zcela na nás, jestli dítě necháme se učit postupně a povinně během let, nebo mu výuku dalšího jazyku dopřejeme ještě dříve. 

Ovšem studie posledních let ukazují, že nejlepší čas pro dítě začít se učit cizí jazyk je právě v prvních třech až čtyřech letech života. Existují samozřejmě i příklady, kdy je možné začít ještě dříve, ostatně na tom, že se děti mohou naučit cizí jazyk již v kojeneckém a batolecím věku, je postavena ve světě oblíbená metoda Helen Doron, kam můžete chodit už s tříměsíčním kojencem. Jde o metodu, která pracuje na principu osvojování si mateřského jazyka – děti tedy v tomto případě angličtinu vnímají jako druhý mateřský jazyk. Britská lingvistka Helen Doron je přesvědčena, že to, že dítě nemluví, neznamená, že nerozumí, a pomocí her, zábavy a ukázek řeč dokáže vnímat a osvojit si ji.

Dnes už volba závisí naštěstí pouze na nás a na tom, co pro naše děťátko zvolíme. Můžeme se obrátit na zkušené lektory nebo zvolit formu výuky pomocí šikovných pomůcek například ve formě výukových hraček nebo dotykových naučných tabletů, které děti nejen učí, ale přinášejí jim také dostatek zábavy. Důležité je, aby děti učení hlavně bavilo, protože nejlépe se dítě jazyk učí tehdy, když vnímá učení přirozeně, třeba jako hru nebo jako součást svého každodenního života. 

Návrh bez názvu_12

/* /*