Co byste měli vědět ještě předtím, než pošlete své dítě na tábor?

Návrh bez názvu_8

Letní prázdniny jsou dlouhé, a i když by s námi naše děti asi nesouhlasily, na nás jako rodičích je, vymyslet pro ně plán. Většina rodičů si totiž nemůže z pracovních důvodů dovolit s nimi trávit veškerý prázdninový čas a jako skvělý nápad se tak jeví poslat dítě alespoň na pár dní na tábor. Nabízí se ale otázka, kdy je vlastně dítě připravené?

Neposílejte na tábor děti předčasně

Většinu rodičů ještě dřív, než jejich potomek vůbec na tábor odjede, začnou trápit nejrůznější otázky. Bude se mu tam líbit? Najde si tam kamarády? Nebude mu na táboře moc smutno? Bude mít co jíst a pít? Obecně je tedy plánovaný odjezd více stresující pro rodiče, než pro děti samotné. Ale hlavní otázkou je, kdy vůbec naše dítě na tábor poslat. 

Prioritou při rozhodování je vždy věk dítěte. Platí, že nejlepší dobou pro návštěvu prvního tábora je věk alespoň 7 let. Dá se říci, že se školní docházkou, ideálně po první třídě, by děti obecně mohly vyrazit na tábor. V tomto věku už umí číst i psát a mají za sebou částečně i zkušenosti ze školy, takže na tábor by měly být připravené. Ale pozor, každé dítě je originál, je jinak samostatné, vyvinuté a zvládá kontakt s okolním světem. Proto je potřeba vždy přihlížet k povaze a osobnosti vašeho dítěte. Důležité také je, jestli na tábor dítě jet chce. Samo těžko dokáže ale posoudit něco, co nezná, proto je dobré mu třeba ukázat obrázky z lokality, kde se tábor koná, co ho tam čeká za zábavu nebo vyprávět své vlastní zážitky z dob, kdy jste jezdili na tábory vy.

tábor

Co by mělo dítě zvládat před odjezdem na tábor?

Dítě by mělo být hlavně samostatné. Mělo by být schopné se o sebe v základu postarat, jako se samo obléknout, obout, vyčistit si zuby a zvládat základní hygienu. O zbytek se vždy postarají zkušení vedoucí. A pokud má naopak dítě v něčem rezervy, právě nové prostředí ho naučí si všechny tyto základní návyky vypilovat a samostatnost jen posílit. Výhodou je, že organizátoři táborů často rovnou stanovují nejnižší věkovou hranici pro účast na táboře. Jednak vědí, proč to dělají a vy si aspoň nemusíte lámat hlavu tím, jestli to váš potomek zvládne.

Pokud vás trápí pochybnosti, jen si vzpomeňte na své vlastní táborové pobyty. Chvilkové stýskání povětšinou velmi rychle vystřídalo nadšení a jistě si na některé zážitky vzpomenete ještě i dnes. Také jsme to všichni zvládli a tuto možnost si užít nové věci bychom určitě měli dopřát i našim dětem. 

táborr

/* /*