Děti a sluníčko aneb čeho bychom se měli vyvarovat

pexels-emma-bauso-2253896

Sluníčko může být hlavně v létě dobrý sluha, ale zlý pán a u dětí to platí dvojnásob. Právě jim mohou sluneční paprsky přivodit zdravotní potíže, což nikdo z nás rodičů nechce. Proto je nutné, abychom byli obezřetní a dodržovali několik základních pravidel. 

  • Sluníčko ano, ale všeho s mírou - dětská pokožka je mnohem citlivější, než u nás dospělých, a proto je potřeba děti před sluncem dostatečně chránit. Hlavně děti do jednoho roku sluníčku vůbec nevystavujte, jelikož mají tenčí pokožku a snadno u nich hrozí přehřátí a úpal. Myslete také na to, že sluneční paprsky nejvíce škodí mezi 11. a 15. hodinou, proto v tuto dobu buďte s dětmi nejlépe někde ve stínu.  
  • Pitný režim je základ - vždy kontrolujte množství vypitých tekutin, protože dostatečný pitný režim je důležitý nejen u dětí, ale i u nás dospělých. Dětem pravidelně připomínejte, že se mají napít a doplnit potřebné tekutiny.  
  • Používejte vhodné ochranné krémy - opalovací přípravky vždy vybírejte pečlivě a používejte kvalitní kosmetiku s ochranou před UVB a UVA zářením. S krémy u dětí nikdy nešetřete, mazejte je poctivě a ideálně každé dvě hodiny. I když je u přípravku uvedeno, že je voděodolný, děti stejně po koupání vždy znovu namažte. Nezapomínejte je mazat i v případech, kdy je zrovna zataženo nebo si hrají ve stínu. pexels-kampus-production-8623372
  • Vhodné oblečení je samozřejmost - děti by v letních měsících neměly vůbec vycházet ven bez pokrývky hlavy. Na výběr máte obrovské množství čepiček i kloboučků, které děti ochrání. Nejlepším způsobem, jak je v létě obléknout, je do rychleschnoucího oděvu s obsahem UV filtru, který mohou nosit do vody i na suchu. Pamatujte také na sluneční brýle, protože sluneční paprsky mohou vážně poškodit zrak. Děti mají očka velice citlivá, takže jim pořiďte vhodné sluneční brýle s UV filtrem.  
  • O kůži důkladně pečujte i po opalování - každý pobyt na sluníčku vyžaduje vhodnou následnou péči. Děti po umytí namažte odpovídajícími hydratačními přípravky, jelikož je jejich kůže díky slunci vysušená. Pokud dojde ke spálení, zvolte uklidňující kosmetiku a poté by se mělo dítě vyhýbat pobytu na sluníčku tak dlouho, dokud se pokožka zcela nezregeneruje.   sun-g57b691333_1920

 

/* /*