Nejen škola je pro děti důležitá - nesmíme zapomínat ani na zábavu a odpočinek

pexels-oleksandr-pidvalnyi-2781814

Prázdniny pomalu končí a naše děti se brzy opět budou muset vrátit do školních lavic. Některé se těší, jiným oproti tomu bude chvíli trvat, než si na školní povinnosti zvyknou. Prázdniny jsou totiž většinou o zábavě a volnosti, což se školou pochopitelně ustává a přibývá jiný režim. Vždy je ale důležité myslet na to, že i povinnosti a čas nad úkoly nemůže být věčný a dětem nastolit pravidelný a vhodný režim, a hlavně jim dopřát dostatečný odpočinek.  

Učení je důležité, ale všeho s mírou 

I když ve škole budou děti trávit nemalou část dne, neznamená to, že by pro ně měl být po prázdninách nástup do školy jakkoliv frustrující. Ve škole mají kamarády, na které se jistě těší, dozvídají se spoustu zajímavých informací a rozvíjí svou osobnost. 

I když je každé dítě jiné, je vždy potřeba mu vytyčit čas, který bude každý den trávit nad přípravou do školy. Vhodné je začít cca 20 minutami, aby si dítě zvyklo na pravidelné úsilí a během let postupně zvyšovat. Nikdy ale nezapomínejte na pravidelné přestávky. U dětí totiž schopnost soustředění velmi rychle klesá, ale stačí chvilková přestávka a rychle je opět připravené se učit. Na dítě netlačte, některé se naučí látku rychle, jiným to trvá déle, ale vždy potřebují trpělivost a dostatečný odpočinek.  

pexels-olia-danilevich-5088174

Nezapomínejte dětem dopřát dostatek volného času 

Děti tráví ve škole minimálně 4-5 hodin každý den. Během této doby převážně sedí a mají nedostatek pohybu. Proto je dobré jim po škole dopřát možnost se takříkajíc vyřádit. Aktivní odpočinek je pro děti z hlediska zdravého životního stylu tou nejlepší možností. Volný čas by měly trávit například sportem, nejrůznějšími kroužky, ve společnosti přátel i rodiny, zábavou a hraním her. Nezbytný je samozřejmě také dostatečný odpočinek. Například devítileté dítě by mělo spát asi 10 hodin. Pokud totiž nejsou děti odpočinuté, jsou nepozorné, neposlušné a rychle se unaví.  

I když to někdy není jednoduché, pokoušejte se dohlížet na to, jak vaše děti tráví volný čas a nepřetěžujte je. Myslete také na to, že děti většinou přejímají vzor chování od svých rodičů. Buďte společně aktivní, podnikejte o víkendech zajímavé výlety, hrajte hry a užívejte si společně strávených chvil.

Dětem přejeme co možná nejjednodušší vstup do školního roku, hodně úspěchů a krásných chvil mezi kamarády. 

Vaše Hračkovna 

pexels-lukas-296302

/* /*