Hry na profese - v čem dětem pomáhají a proč bychom jim je měli pořizovat?

Když pořizujeme dětem novou hračku, obvykle ji vybíráme podle určitých kritérií. Pro někoho je nejdůležitější, jestli si ji dítě přeje, jiný vybírá na základě doporučení, pro někoho je nejpodstatnější určitá kvalita a bezpečnost a jiný sází pouze na vzhled. Při hledání se pak mnohdy setkáváme s kategorií her na profese a my vám dnes poradíme, proč by tyto hračky neměly chybět v žádném dětském pokojíčku.  

Proč si hrát na profese? 

Děti si často a rády hrají na dospělé.  A právě hračky z kategorie her na profese jsou pro tento druh zábavy jako stvořené. Během okamžiku se tak mohou stát lékaři, záchranáři, prodavači nebo třeba opraváři. Hry na profese dětem umožní lépe poznat svět dospělých a připravit se na situace, které je v životě čekají. Mezi další výhody těchto her patří: 

  • Jsou ideální pomůckou pro rozvoj dětské fantazie 
  • Rozvíjí představivost a koncentraci dítěte 
  • Učí děti hodnotě práce a peněz 
  • Dokáží je nasměrovat k volbě budoucího povolání 
  • Rozvíjí dětskou osobnost 

Nechte děti prožívat jednotlivé příběhy po svém 

Určitě si každý z nás vybaví některou příhodu z dětství, kdy se chtěl stát kýmkoliv ze světa dospělých. Holčičky chtěly být princeznou, hospodyňkou, prodavačkou nebo třeba televizní hlasatelkou. Kluci zase toužili se stát akčním hrdinou, hasičem, policistou nebo třeba pomocníkem v tatínkově dílně. Každé dítě je jiné a má také odlišný příběh. Naší rolí rodičů je jim umožnit si prožít právě ten svůj příběh po svém. 

Jen díky tomu, že poznají, co která profese vyžaduje, budou lépe připraveny na reálný život a třeba jim to v budoucnu pomůže se rychleji rozhodnout, čím chtějí být. Hry na profese jsou proto pro děti skvělou hračkou, která jim přináší neuvěřitelné možnosti a děti se díky nim naučí mnoho důležitých věcí.  

/* /*