Kdo dětem nosí dárky aneb existuje v představách dětí ještě Ježíšek?

Návrh bez názvu_5

Vánoce mají pro všechny svůj půvab. Co ale na nich většina dospělých má nejraději, jsou rozzářené dětské oči pod vánočním stromečkem. Právě naše děti a rodina dodávají Vánocům to pravé kouzlo. Celkovou atmosféru navíc krásně doplňuje postava Ježíška, o kterém každý mluví, všichni se na něj těší, ačkoliv je jisté, že ho nikdo nikdy nezahlédne. Máme na mysli samozřejmě Ježíška, bez kterého by Vánoce nebyly nikdy kompletní, a který je vždy v dětských očích ten, kdo jim nosí všechny dárky. Ale je tomu tak stále? Existuje v představách dětí vůbec ještě Ježíšek, nebo už podlehl moderní době a české dětí vědí, jak to pod vánočním stromečkem chodí? 

Nosí dětem dárky Ježíšek? 

Nejspíš s námi budete souhlasit, že nejkrásnější vzpomínky na Vánoce jsou z doby, kdy jsme věřili na Ježíška. To napětí, nedočkavost na dárky, snaha alespoň na chvilku spatřit tajemnou bytost, to vše bylo na Vánocích nezapomenutelné. A i když někteří odborníci tvrdí, že není dobré dětem lhát a přiživovat tvrzení, které stejně dříve nebo později vyjde najevo, není to tak. Naštěstí se většina jiných odborníků přiklání k tomu, aby rodiče nechali děti věřit v Ježíška co nejdéle.   

A kdy dětem říci pravdu? Pokud se vás dítě samo nezeptá, nechte ho v této krásné nevědomosti co nejdéle. Pravdu mu případně sdělte opatrně a šetrně, ale většinou to dopadne tak, že se jí stejně dozví od kamarádů nebo z jiných zdrojů, než je rodina. I tak to ale neznamená, že existenci Ježíška musíte úplně vymazat. Stačí dětem vysvětlit, že i když dárky nenosí, neznamená to, že neexistuje. Zachováte jim tak alespoň trochu napětí a následně s věkem už se s realitou srovnají po svém.  

jež

Věří dnešní děti ještě v Ježíška?  

Pravdou je, že i když nám dnešní moderní doba dokáže spoustu věcí usnadnit, tak udržet tajemství o Ježíškovi jde díky ní horko těžko. Internet, televize a všudypřítomné nabídky na nákup vánočních dárků, to vše nám naši snahu opravdu neulehčuje. Ale naštěstí i dnešní děti věří na Ježíška. Není to tak samozřejmě v každé rodině, ale dobrou zprávou je, že většina rodičů tuto tradici podporuje a snaží se ji v mysli svých dětí podpořit co nejdéle.  

Možná je to dáno tím, že většina z nás tuto dobu pamatuje a chce ji předat i svým potomkům naprosto se vším, co k ní patří. A právě o tom je kouzlo Vánoc. Zažít dětskou nedočkavost, podpořit jejich nadšení a vidět radost při rozbalování vánočních dárků. Naštěstí Ježíškovu cestu nepoznamenala moderní doba, tedy zatím. A my pevně věříme, že ani nepoznamená, protože by to byla velká škoda. Pro většinu z nás je totiž Ježíšek symbolem Vánoc, bez kterého by nejspíš ztratily to pravé kouzlo.

ježíše 

/* /*