Kdy a jak naučit dítě plavat? Poradíme vám!

Koupání k životu patří, a proto dřív nebo později se rozhodneme, že bychom měli ( a chtěli ) naučit naše děťátko plavat. Ale kdy je nejlepší doba a jak se vlastně takové plavání dá naučit? To je otázka, kterou si pokládá spousta rodičů, a proto se vám teď pokusíme poradit, jak na to. 

Základem je trpělivost 

Nemusíte se bát, naučit dítě plavat opravdu není nic složitého. Nejdůležitější je hlavně trpělivost vás, jako rodičů. Nikdo učený z nebe nespadl a každé dítě se plavání, a nejen to plavání, naučí jinak rychle. Optimální věk pro seznamování s vodou je mezi čtvrtým a pátým rokem. Myslete na to, že pokud se chystáte své dítě poprvé seznámit s vodou, nepoužívejte k tomu žádné nadlehčovací pomůcky, jako jsou kruhy, rukávky nebo třeba vesty. To nejlepší, co mu můžete pro první kontakt s vodou poskytnout, je vaše náruč, kde se bude cítit v maximálním bezpečí. 

plavání1

Jděte dítěti příkladem 

Pro své dítě jste vzorem a vše se učí podle vás a důvěřuje vám. I proto velmi pomáhá, když jdete dítěti příkladem a vše mu nejdříve názorně ukážete sám na sobě. Dítě berte do mělké vody, kde ho budete moci v klidu vodit za ruku, později můžete společně začít běhat a cákat vodu kolem sebe. Je to zábava a dítě tak zjistí, že se není čeho bát. Později zkuste na mělčině také ponořit hlavu pod hladinu, je to další krok, který pro některé děti nemusí být vůbec jednoduchý, ale jistě to brzy zvládnete. 

Postupujte pomalu a dítě nikdy do ničeho nenuťte 

Dalším krokem je tzv. splývání na zádech. To spočívá v tom, že si dítě vezměte do náručí a postupně ho učíte si lehnout na hladinu. To vše samozřejmě s vaší oporou, dítě posléze může začít hýbat rukama a nohama a až toto všechno zvládne, začněte s cvičením na břiše. Dalším krokem je naučit dítě správně šlapat vodu. Na toto cvičení se vydejte na kraj bazénu či někam, kde dítě nedosáhne na dno. Vždy je ale důležité být blízko mělčiny. Nohy i chodidla by měly být propnuté, rukama může zkoušet styl prsa.

Nebojte se vyzkoušet pomůcky

Pomůcky, které vašemu dítěti usnadní nácvik plavání, mohou být skvělým pomocníkem. Ideální je plovací deska, která jim pomůže udržet tělo ve správné pozici. Dobrou pomůckou je také vesta nebo pásek s plováky. Naopak se pro nácvik nedoporučují rukávky, jelikož se mohou snadno poškodit a vyfouknout.

plavání 2

Začínáme s plaváním 

Až dítě zvládne kopání ve vodě, může zkusit potopit tvář a nadechovat se jednou na jednu stranu a jednou na druhou. Pak může přidat ruce jako na prsa nebo ještě lépe kraul. U toho se může stále jednou rukou přidržovat desky. Prsty mají být stále spojené a pod hladinu by dítě mělo vrátit tvář současně s rukou, která jde pod vodu palcem napřed. Až se toto naučí správně, můžete odebrat plovací desku a dítě může zapojit obě ruce. 

Pokud si nejste se základní výukou jistí, není nic špatného na tom, když necháte výuku plavání raději na odborníkovi. Profesionální trenér zná přesnou metodiku výuky plavání a dodržuje jí. Vždy je na vás, jakou metodu zvolíte. Nejdůležitější je, aby bylo vaše dítě spokojené a plavání a pocit ve vodě si užívalo. 

 

/* /*