Máte doma prvňáčka? A trénujete s ním čtení?

Období, kdy vaše děťátko nastoupí do první třídy je krásné, dojemné, ale také náročné. Nejen pro samotné dítě, ale i pro rodiče, kterým začíná nová životní etapa a nové povinnosti. Ať už se jedná o nákup nejrůznějších školních pomůcek a dalších nezbytných věcí, často kolikrát řeší otázku, jak s dítětem trénovat čtení.

Kdy obvykle umí děti číst? 

Některé děti jsou natolik zvídavé, že se naučí číst ještě před nástupem do školy. Ale není to určitě pravidlem. Dle převážné většiny školních vzdělávacích programů se mají české děti začít učit číst v šesti až sedmi letech a umět to nejpozději ve třetí třídě. Děti se musí napřed naučit poznávat napsaná písmenka, tvořit slabiky a slova. To, zda je dítko schopné poznat písmena a začít je spojovat do slovíček a vět, totiž ovlivňuje centrální nervová soustava. U každého dítěte se vyvíjí jinou rychlostí. Mozek musí jednoduše dostatečně dozrát, aby zvládl propojit to, co dítě vidí a slyší v nějaký ucelený a smysluplný celek. I proto u dětí podporujte i důležitou zábavu a hry

čtení1

Čtení a psaní je důležité, ale na děti nikdy netlačte 

Možná si říkáte, že už byste chtěli, aby tohle období mělo vaše děťátko zvládnuté a vše se rychle naučilo. Chápeme vás, ale tím, že na něj budete tlačit, nic neurychlíte, ale právě naopak. Můžete v něm snadno vytvořit odpor k jakémukoliv učení nových věcí a to určitě nechcete. Děťátko podporujte ve čtení pouze v případě, že o to samo projeví zájem. Nebojte, právě první třída vám i dítěti pomůže a obvykle se v ní naučí číst téměř každý.

Jak nejlépe s dětmi trénovat čtení?

Naučit se číst je pro dítě jednodušší, když se zároveň bude učit i psát. Spojí se totiž dohromady motorická a sluchová paměť. V první třídě je proto důležité, abyste jako rodiče spolupracovali se školou a čtení doma s dětmi opravdu trénovali. Skvělé je také vytrvat ve čtení pohádek před spaním. Když navíc přitom bude dítě slova i vidět, spojí si je rychleji.

Naučit děti správně číst můžeme dvěma způsoby – slabikovací nebo genetickou metodou. Máma mele maso, Ema má mísu - jistě to známe všichni. A přesně o tom je slabikovací metoda, která učí děti číst na základě rozebrání slov na slabiky a jejich následného spojování. Druhá metoda spočívá v učení čtení na základě hláskování. Znamená to, že dítě se nejdříve učí číst jednotlivé hlásky, které spojí v jedno slovo.

Ať už nakonec zvolíte jakýkoliv trénink čtení, hlavně vaše děti v žádném případě nenuťte a jejich schopnosti podporujte spíše nenuceně. Vnímejte také, co vaše dítě skutečně chce a potřebuje a dle toho se snažte postupovat. Škola vám v tom jistě ráda pomůže. 

čtení2

/* /*