Máte doma vhodné hračky pro své děti?

Návrh bez názvu_4

 

Děti a hračky k sobě jednoduše patří, a proto si možná říkáte, že vybrat pro ně správné hračky, není žádná věda. Částečně máte pravdu, protože děti se obvykle alespoň na chvíli dokáží zabavit jakoukoliv hračkou. Ale to ovšem neznamená, že je právě pro vaše dítě vhodná. I při výběru hraček je proto nutné zohlednit nejen to, jak je děťátko staré, ale také jaké má dovednosti. Co myslíte, máte doma vhodné hračky pro své děti? 

Podle čeho vybírat hračky pro děti 

Hračky jsou nezbytné pro tělesný i psychický vývoj našich dětí, pro jejich myšlení i představivost. Dokáží si díky nim zlepšovat jemnou motoriku, rozvíjet fantazii i se lépe soustředit.  

Novorozenec ( dítě ve věku do 1 měsíce po porodu ) - v tomto období si takto malá děťátka nejsou schopna s ničím vědomě hrát. Nejdůležitější je pro ně kontakt a učí se vnímat své tělo a okolí prostřednictvím sluchu a čichu. Hračky tak plní spíše dekorační úlohu. V tomto věku tak svým nejmenším pořiďte například hrací kolotoč nad postýlku, hračku na kočárek, hrací dečky nebo nejrůznější chrastítka.     

1307(1)_fisher-price-zavesny-lvicek-na-kocarek                                                                                     

  • Kojenec ( první rok života vašeho děťátka ) - v tomto období se dítě učí vidět a rozeznávat předměty, jejich tvary a barvy. Kojenecké období je také klíčové pro budoucí socializaci. Miminko začíná uchopovat hračky, plazit se a postupně dělat první krůčky. Proto vybírejte hračky, které dítěti umožňují pozorovat, natahovat se, uchopovat věci a dodávat jim oporu při jejich prvních krůčcích. Správnou volbou jsou tak chodítka, stavebnice, interaktivní hračky i obrázkové knížky. 833_kostka-piskaci_1
  • Batole ( od 1 do 3 let života dítěte ) - dítě v tomto věku dělá obrovské pokroky. Samo vstává, chodí, učí se mluvit a projevuje mnohem více nároků a tvořivosti. Jako hračky se tak maximálně hodí dřevěné kostky, věku přiměřené dřevěné puzzle, interaktivní hračky, plyšáci i odstrkovadla. 

2042-1_valec-moje-prvni-zviratka

  • Předškolák ( od 3 let do 6 let dítěte ) - v tomto období je typický intenzivní rozvoj myšlení a fantazie. Dítě si hraje prakticky se vším a na všechno. Oblíbené u dětí bývají hlavně hry na profese, auta na ovládání, panenky, společenské hry, stavebnice a hlavolamy.  

GIF-auto-03      4893993316304-1

 

 

 

 

 

 

Vždy vsaďte na kvalitu a bezpečnost 

Hračky se vyrábějí z různých materiálů, ale tím nejdůležitějším kritériem by pro nás jako rodiče vždy měla být  bezpečnost nabízené hračky.  Proto vždy hračky kupujte od ověřených výrobců, protože jen tak se vyhnete nekvalitním a nebezpečným hračkám.

Nic se nesmí přehánět  

Je samozřejmé, že každý rodič by svým dětem dal vše, co může. Ovšem to by nemělo platit u hraček, jelikož velké množství předmětů ke hraní dítě spíše rozptyluje a ruší ho od hry. Proto dětem nepořizujte mnoho hraček, protože děťátko o nich rychle ztratí přehled a uprostřed té záplavy hraček se vlastně nudí. V případě hraček je na místě držet se klasického méně je někdy více a soustředit se spíše na kvalitu, než na kvantitu. 

 

 

/* /*