Puzzle patří mezi nejznámější hlavolamy. Víte, jakou má historii?

Návrh bez názvu (1)_1

Puzzle je celosvětový fenomén, objevující se v mnoha různých velikostech, počínaje třeba jen několika velkými dílky (pro malé děti), až po puzzle o mnoha tisících dílků. Slovo puzzle v angličtině znamená hlavolam nebo rébus, a to přesně vystihuje, proč si ho zamilovali lidé po celém světě.  

Historie puzzle 

První zmínky pocházejí ze starověké Číny z roku 1760, kdy angličtí kartografové umístili mapy na dřevo a rozdělili je na malé kousky.  O 7 let později, tedy v roce 1767, vyrobil londýnský kartograf a kreslíř map John Spilsbury, který byl studentem u Thomase Jefferysona, královského geografa krále Jiřího III., první skládačku tohoto typu a byl označen vynálezcem puzzle. 

John také dokázal natolik pokročit v tomto směru, že nalepil mapu světa na tvrdé dřevo a vyřezal podél hranic jednotlivé země. Díky tomu úspěšně vytvořil nenahraditelnou pomůcku pro děti pro výuku zeměpisu. John ale neustával a následně vytvořil dalších sedm map. Vedle světa také Evropu, Asii, Afriku, Ameriku, Anglii a Wales, Irsko a Skotsko.  Mapa dílů je od té doby úspěšnou vzdělávací hrou. 

Následovala průmyslová výroba puzzle 

Na konci 19. století došlo k velkým krokům v několika výrobních technikách. Protože poptávka mnohdy převyšovala nabídku, puzzle se postupně začaly vyrábět i průmyslově, a to pomocí poháněné tzv. vykružovací pily – tedy jig saw. Odtud tedy plyne název – The Jigsaw puzzle, tedy “vyřezané”, nebo “vykroužené” hlavolamy.  

Puzzle pro dospělé se objevily kolem roku 1900 a v roce 1908 byla tato mánie plně v rozkvětu. Lidé byli naprosto pohlceni zábavou skládání a kolikrát se pro zápal složení hlavolamu nestačili ani najíst. Puzzle jednoduše bylo už v té době něčím pozoruhodným a lidé se navzájem předháněli, kdo ho složí rychleji. 

Puzzle dnes  

Puzzle v dnešní době slouží jako vzdělávací hračka pro děti a také jako volnočasová aktivita pro dospělé. Na trhu je nepřeberné množství druhů, a dokonce je prokázáno, že puzzle zabírají 100 % pozornosti člověka a dokáží tak snížit stres, zmírnit pocit úzkosti a spolehlivě trénují lidskou trpělivost a krátkodobou paměť. 

Je ideální zábavou nejen pro jednotlivce, ale také pro spolupráci s dalšími osobami. Pro někoho je jejich skládání skvělým způsobem relaxace, pro jiného zábava a někdo si užívá pocit vítězství, když zapadne i poslední dílek do obrázku. Nevyžaduje žádnou přípravu, stačí si pustit oblíbenou hudbu a věnovat se skládání. To je celé kouzlo puzzle, tedy jednoduchost a současně výjimečnost každého dílku, kterou všichni milujeme.  

puzzle

/* /*