Víte, jaká je historie dětských hraček?

htrr

Hra je pro všechny děti naprosto přirozená. Děti rády poznávají, zkoumají, a i když se postupem věku jejich smysly mění a vyvíjejí, hračky nejrůznějších druhů je baví prakticky pořád. Ale bylo tomu tak vždy? A s čím si děti vlastně hrály dávno v minulosti? 

Hračky před mnoha lety 

Hračky už před mnoha lety vznikly jako životní potřeba. Už v pravěké době si děti hrály téměř se vším, co měly k dispozici. Ať už se jednalo o přírodní materiály, sošky nebo dokonce živá zvířata, ke hře sloužilo vše, co bylo každému dostupné. Teprve až s renesancí a barokem se hračky začaly rozšiřovat a objevily se i různé novinky, jako například malé mečíky nebo šavle, kočáry nebo koňské hlavy na tyči.   

Od šestnáctého století se začaly hračky vyrábět ve velkém. Koncem 16. století se objevil na trhu s hračkami houpací koník a loutkový dům.  O něco později v 18. století se panenky nevyráběly ze dřeva, ale šily z látky a jejich látkové tělo pak bylo doplněno voskovou hlavičkou. O století později pak byly oblíbené panenky porcelánové.

Až do devatenáctého století patřilo k základní surovině pro výrobu hraček dřevo. Postupem času přibývaly hračky z kovu, porcelánu a z jiných podobných a “nových” materiálů. V roce 1903 vznikl první plyšový medvídek na popud amerického prezidenta Theodora Roosevelta a jméno dostal Teddy. Až později, po druhé světové válce, se teprve na scénu dostaly hračky jako panenky a jiné hračky z umělých hmot.  

hrač 2

A jaké možnosti mají děti dnes  

Dnes mají děti úplně jiné možnosti. K výrobě se používají stále nové technologie a hračka se stává zbožím, které je hlavně součástí co největší nabídky a poptávky. Vybírat si tak mohou z nepřeberného množství autíček, panenek i stavebnic. Navíc jde doba stále dopředu, takže existuje stále více hraček, které jim dokáží usnadnit vývoj směrem k dospělosti.  

Otázkou ale je, jestli je to všechno dobře. Děti si pak kolikrát bohužel všech těchto vymožeností tolik neváží a hračky je velmi rychle omrzí. Dříve sice tolik možností neměly, ale věříme, že si s hračkami, byť byly sebejednodušší, vydržely hrát opravdu dlouho. Jak se říká, pokrok nezastavíte, a to ani u tak zdánlivě jednoduchých věcí, jako jsou hračky. Pravdou ale je, že dnešní hračky dětem poskytují mnohdy až neuvěřitelné možnosti zábavy, a to vždy ocení nejen ony, ale také rodiče. 

děti

/* /*