Spinner - hračka, která stále zůstává hitem, a navíc odbourává stres

Návrh bez názvu (1)

Říkáte si, že se vám zdá tato hračka povědomá? Není se čemu divit, jelikož ve své době ( a není tomu tak dávno ), kdo neměl hned několik druhů spinnerů, tak jako kdyby neexistoval. Největší boom sice opadl, ale pravdou je, že spinner se stále těší velké oblibě nejen mezi dětmi, ale také dospělými nejrůznějšího věku.

Kde se vzal spinner?

Co jste možná nevěděli, že tato oblíbená hračka byla vynalezena již v 90. letech 20. století. Největší popularitu ale získala až na jaře roku 2017 a ta, i když v menší míře, trvá do dnes. V devadesátých letech si něco podobného pod názvem spinning toy dala patentovat Catherine Hettingerová z Floridy, která trpěla nemocí, při níž jí ochabovaly svaly. Protože si ani nemohla hrát se svou dcerou, začala jí dávat různé kousky papíru, společně je slepovaly a točily s nimi mezi prsty. Tak vznikla první rotující hračka a samotná éra spinneru mohla začít.

Catherine následně vyrobila několik stovek spinnerů a prodávala je na řemeslných trzích. Stále je zdokonalovala a v roce 1997 si vynález nechala patentovat. Dokonce své spinnery nabídla americké hračkářské firmě Hasbro. Ta hračku vyzkoušela, ale zájem o výrobu neprojevila. Hettingerová později patent nechala propadnout, takže na dnešní vlně zájmu bohužel nic nevydělala.

2631-6_kovovy-fidget-spinner-6cm-de-luxe

Jak spinner funguje?

Spinner je vlastně rotující hračka, jejíž základ tvoří ložisko, které je umístěné uprostřed a může být z materiálů jako mosaz, nerezová ocel, titan, měď či plast, ale třeba i ze zlata. Právě díky ložisku se točí velkou rychlostí a čím rychleji zatočíte, tím déle se bude točit. Podle výrobců má spinner účinně snižovat stres, zlepšovat soustředění, uklidňovat a zbavovat přebytečné energie. Byl dokonce prodáván jako hračka, která má pomáhat lidem s různými problémy jako hyperaktivitou, ADHD, autismem a úzkostí.

Spinnery obvykle dělíme:

  • materiál – plast, kovy
  • tvar a počet výstupků – kolečko, trojúhelník, čtverec

Spinnerů je opravdu velké množství od svítících až po nejrůznější vzory, takže se dá říci, že si vybere každý. Hodí se na doma, do školy, do parku, do kanceláře a vlastně kamkoliv, kam si ho rozhodnete vzít. Mnoho nadšenců je dokonce kupuje nejen pro hru, ale jako další sběratelský kousek do své sbírky. A jak jste na tom vy? Také už máte svůj oblíbený spinner?

spin

/* /*